احتمالا برای رسیدن به جواب سوال اتریوم چیست سایتها و مراجع زیادی رو بررسی کردید اما هنوز به جوابی که میخواستید، نرسیدید. در این مقاله قصد داریم به ساده ترین حالت ممکن و زبان عامیانه اتریوم رو معرفی کنیم و بفهمیم که چطوری کار میکنه؟
مردم برای فعالیتهایی مثل ارتباط با افراد مختلف، فعالیتهای نرم افزاری، جست و جو در اینترنت و ذخیره سازی اطلاعات، از کامپیوتر استفاده میکنند. اما کامپیوترها یک ظرفیت ذخیره سازی و قدرت پردازش محدودی دارند و برای اینکه کامپیوتر قوی تری داشته باشید باید هزینه بیشتری برای تقویت سخت افزار کامپیوتر خود بپردازید.در کامپیوترهایی که مردم استفاده میکنند علاوه بر مشکلات ذکر شده، امکان تخریب اطلاعات هم وجود دارد که در اثر هر حادثه ای مانند نوسان برق، امکان خرابی کامپیوتر و تخریب اطلاعات شما هست. بنابراین زمانی که از کامپیوتر برای پردازش و ذخیره اطلاعات استفاده میکنید با مشکلاتی مثل قدرت پردازش محدود و امکان تخریب اطلاعات رو به رو هستید. علاوه بر این،در هر سازمان و ادارهای که اطلاعات شما روی یک کامپیوتر ذخیره شود، امکان تخریب اطلاعات وجود دارد.
حالا فرض کنید کامپیوتری وجود دارد که امکانات بیشتری در اختیار شما قرار میدهد و این بار خبری از محدودیت پردازش و ذخیره اطلاعات نیست. این کامپیوتر علاوه بر این که در کمترین زمان اطلاعات شما را ثبت میکند، تمامی دادهها و اطلاعات را روی شبکه بلاکچینی غیرمتمرکز خود نگهداری میکند و امکان تخریب و نابودی اطلاعات به صفر نزدیک میشود. کامپیوتر قدرتمندی که درباره آن صحبت کرده ایم یک ایده خیالی نیست و مدتهاست به واقعیت پیوسته و تحت عنوان اتریوم فعالیت میکند. اتریوم دقیقا مشابه یک کامپیوتر قدرتمند عمل میکند که قابلیت اجرای نرم افزارهای گوناگون، خدمات مالی نظیر پرداخت و هزاران خدمات دیگر را به صورت غیرمتمرکز ارائه میکند. در واقع در جواب اتریوم چیست میتوانیم بگوییم: اتریوم یک کامپیوتر قدرتمند است که از تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری در نقاط مختلف استفاده میکند تا تحت عنوان یک شبکه واحد، به کاربران خدمت کند.
درست مانند زمانی که برای کامپیوتر خود تجهیزات میخرید، هزینه برق میپردازید و یا هزینههای دیگری انجام میدهید تا با استفاده از یک دستگاه کامپیوتر فعالیتهای مختلفی نظیر جستجو در اینترنت و ذخیره اطلاعات انجام دهید، برای استفاده از شبکه اتریوم باید هزینه پرداخت کنید. واحد پول در شبکه اتریوم یک ارز دیجیتال به نام اتر با نماد ETH است. شما میتوانید با این واحد پول از خدماتی مانند انجام تراکنش، ذخیره اطلاعات، ساخت نرم افزارهای مختلف استفاده کنید. اما کاربرد ETH تنها محدود به خدمات درون شبکه نمیشود و از آنجایی که اتریوم پروژه رو به رشد و بستری برای توسعه محصولات بلاکچینی است، میتوان روی واحد پول آن یعنی ETH نیز سرمایه گذاری کرد. همچنین برخی از پلتفرمهای اینترنتی قابلیت پرداخت با اتر را به درگاه پرداخت خود اضافه کردند که میتوانید به جای پولهای رایج، اتریوم پرداخت کنید.
اتريوم چگونه كار ميكند؟
زمانی که وارد یک اداره دولتی میشوید بخشي مانند بایگانی وجود دارد که در آن با انبوهی از پرونده و اسناد مواجه ميشويد. مدلهاي سنتي ذخيره اطلاعات با مشكلاتي نظير دستكاري و تخريب اسناد رو به رو هستند و در طول تاريخ اسناد بسياري به اين دليل نابود شدند. مشكل تخريب پذيري اطلاعات به وسيله يك شبكه بلاكچيني مانند اتريوم حل ميشود و امكان نابود كردن اطلاعات به صفر ميرسد. شبكه اتريوم نيز مانند يك اتاق بايگاني عمل ميكند كه در آن اطلاعات گوناگوني نظير سابقه تراكنشها، قراردادهاي هوشمند و اطلاعات اين چنيني وجود دارد. اما در اين نوع از شيوه ذخيره سازي اطلاعات، از فضاي غيرمتمركز بلاكچين استفاده ميشود و اطلاعات در يك شبكه شفاف با قابليت دسترسي عمومي نگهداري ميشود. اما وظيفه بلاكچين اتريوم صرفا نگهداري اطلاعات نيست و مشابه اتاق بايگاني سنتي، اتريوم نيازمند مسئول بايگاني براي حفظ امنيت و نگهداري اسناد، همچنين پردازش و ثبت اطلاعات جديد است.
در شبكه اتريوم به مسئول بايگاني نود(Node) يا گره گفته ميشود با اين تفاوت كه يك فرد اين مسئوليت را بر عهده ندارد و نودهاي زيادي روي شبكه اتريوم به اعتبارسنجي دادهها ميپردازند. نودها يا اعتبارسنجهاي شبكه اتريوم افرادي هستند كه تراكنشهاي شما را در شبكه تاييد ميكنند و اطلاعات مربوط به آن را در بلاكهاي پيوسته پردازش ميكنند تا شبكه اتريوم به فعاليت خود ادامه دهد. اعتبارسنجهاي شبكه با در دست داشتن تاريخچه شبكه همچنين استفاده از آخرين نسخه نرمافزار شبكه، با استفاده از توان عملياتي خود كه در شبكههاي اثبات كار دستگاههاي فيزيكي ماينر و در شبكههاي اثبات سهام مانند اتريوم، وثيقه گذاري رمزارز اتر(حداقل 32 اتريوم) است، به اعتبارسنجي در شبكه ميپردازند.
شروع فعالیت اتریوم
ویتالیک بوترین خالق اتریوم، ابتدا قصد داشت تا با انجام بروزرسانیهای متعدد قراردادهای هوشمند را به بلاکچین بیتکوین اضافه کند. اما ایدههای او توسط کامیونیتی توسعهدهندگان بیتکوین نادیده گرفته شد و این موضوع اشتیاق ویتالیک برای راهاندازی اتریوم را بیشتر کرد. نهایتا ویتالیک بوترین با انتشار یک مقاله (وايت پيپر) در اواخر سال 2013، جزئيات ایده اتریوم را مطرح کرد. ایده خلاقانه اتریوم سبب شکل گیری تیم بنیانگذاران شامل افرادی مثل جو لوبین بنیانگذار کمپانی ConsenSys، گوین وود بنیانگذار پولکادات و چارلز هاسکینسون بنیانگذار كاردانو شد. در کنفرانس میامی بیتکوین در سال 2014، ویتالیک بوترین مفاهیم اولیه بلاکچین را برای عموم کاربران توضیح داد و دیده شدن او در این کنفرانس به ایجاد یک جلوه عمومی برای اتریوم کمک کرد. نتیجه این کنفرانس برای اتریوم، جمع آوری 18 میلیون دلار سرمایه در یک رویداد عرضه اولیه در همان سال بود. بعد از تمام فرازونشيبهايي كه بنياد اتريوم و تيم توسعهدهنده آن طي كرده، پروژه اتريوم به صورت رسمي در سال 2015 شروع به كار كرد.